ရွားေစာင္း လက္ပပ္သည္ အႀကီး၊ အငယ္ႏွင့္
ရွားေစာင္း လက္ပပ္ (အနီ) ဟူ၍ သံုးမ်ဳိး ရွိသည္။ ရွားေစာင္း လက္ပပ္
(အႀကီး)မွာ ခ်ဳိ၏။ ေအး၏။ ဓာတ္မ်ားကို ျပဳျပင္
တတ္၍ ျခင္ဆီဓာတ္ ပြားမ်ား ေစ၏။ ဝၿဖိဳးေစ၏။ ကာမကို တိုးပြား ေစ၏။ အဆိပ္ မ်ားကို
ပယ္ရွင္း ေစ၏။ မ်က္စိ ေရာဂါ၊ အနာ၊ အဖ်ဥ္း ေရာဂါ၊ အသည္း ေရာ ဂါ၊
ေခ်ာင္းဆိုး ေရာဂါ၊ ေရယုန္ ေရာဂါ၊ အေရျပား ေရာဂါ၊ ပန္းနာ ေရာဂါ၊ ဆီး
ေရာဂါႏွင့္ ေက်ာက္တည္ေသာ ေရာဂါ မ်ားကို ကာကြယ္ ႏိုင္ေသာ ေဆးပင္ ျဖစ္သည္။
ေရဖ်ဥ္း ေရာဂါ ျဖစ္ပါက ရွားေစာင္း လက္ပပ္ (အႀကီး) အတြင္းသား အႏွစ္အား
လက္ခ်ား မီးေဖာက္ အမႈန္႔ အနည္းငယ္ ျဖဴး၍ စားပါက ေရဖ်ဥ္း ေရာဂါ သက္သာ
ေပ်ာက္ကင္း၏။ ရွားေစာင္း လက္ပပ္ (အႀကီး) အတြင္းသားကို ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ က်ဳိ၍
အနာေပၚသို႔ အံုကပ္ ေပးပါက အနာႏု လွ်င္ပိန္၊ ရင့္လွ်င္ ျပည္ေပါက္ ၍
ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ေလေရာဂါ၊ ေလပူလံုး ရွိသူမ်ား ရွားေစာင္းလက္
ရွားေစာင္းလက္ပပ္ (အႀကီး)ပပ္ အတြင္းသား ေျခာက္ပဲ၊ ေထာပတ္ ေျခာက္ပဲ၊
ၾကစုအမႈန္႔ တစ္ပဲႏွင့္ သိေႏၶာဆား တစ္ပဲသားတုိ႔ကို ေရာစပ္၍ စားပါက ေလေရာဂါ
ေပ်ာက္၏။
ရွားေစာင္း လက္ပပ္ အႏွစ္ကို ဆန္ေဆးရည္တြင္ ၁ နာရီခန္႔
စိမ္ပါ။ စိမ္ၿပီး အႏွစ္ ငါးက်ပ္ သားကို သၾကား အနည္း ငယ္ႏွင့္ အရည္
ထြက္ေအာင္ ေခါက္ ၍ ေသာက္ပါ က ေႏြ ရာသီ တြင္ အျဖစ္မ်ား သည့္ ဆီးပူ ဆီးေအာင့္
ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ။
ေအာင္မိုးျမင့္(ေနျပည္ေတာ္)
No comments:
Post a Comment